sobota 16. prosince 2017

# 1920s # 1930s

Magazíny pro ženy

Kupujete si ještě v dnešní době časopisy? Někde jsem četla, že řada z nich je s prodeji v úpadku. Informace v nich jsou snadno dohledatelné na internetu a spíše si musí své odběratele kupovat dárky "zdarma" aneb komerčními jinak neprodejnými vzorky.

Přiznávám se, že si je sama často kupuji právě kvůli nim. Kde jinde poměrně levně sehnat produkty na vyzkoušení od Manufaktury či L´occitane za cenu obyčejného "časáku"? V době konzumu navíc existuje tak nepřeberné množství časopisů, že člověk nakonec neví, který koupit a volí častěji kvantitu nad kvalitou.

Kupujete někdo typické časopisy pro ženy typu Cosmopolitan, Elle, Marie Claire, Joy, Chvilka pro tebe, Žena a život a další včetně těch, kdy název je shodný s dívčím jménem (Claudia, Tina, Vlasta)?

Z moderních časopisů "pro ženy" pravidelně kupuji pouze KREATIV (dříve Praktická žena) a pouze u tohoto není hlavním důvodem k nákupu komerční příloha. Kupuji si vcelku pravidelně i další magazíny, které ovšem nejsou přímo zaměřeny na ženy - např. Epocha (miluji historii, ale to už asi víte, pokud se známe z dřívejška :D).



A ačkoli jsem si nikdy Elle nekoupila, necítím se méně "žensky", protože moje sbírka magazínu (da-li se tomu tak říkat) ženskostí přímo srší.

V některých dalších článcích Vás průběžně nechám do ní nakoukávat. Všechny informace tedy budou pravdivé, protože čerpají z dané doby. Ve sbírce mám několik výtisků z různých let právě těchto magazínů:

  • Eva, nakladatelství Praha: Melantrich (1926-1943)
  • Hospodyňské listy, Praha: Libuše Macháčková (1924-1942)
  • Módní revue, Praha: Středočeské knihtiskárny
  • Žena a móda, Praha: Rada žen (1949-1995)
Ráda bych postupně někdy vlastnila kousky magazínů Vkus, Hvězda (1925-1945), Nové pařížské módy (1895-1940) či zahraniční legendární Vogue! <3 Nehodlám však za ně dát mnoho peněz. Ostatně časopisy ze stávající sbírky jsem kusově koupila za cenu levnější než je číslo moderního Cosmopolitanu (99 Kč).




2 komentáře:

  1. Já si čas od času koupím Ženu a život, ale nikdy jsem nebyla pravidelný kolektor. Buď na to musím mít vyloženě náladu, nebo mě musí něco cíleně zaujmout, (včetně toho dárku). Nevím, zda je to tak běžně, nebo to byla akce před Vánoci, ale Žena a život se prodávala v setu 2 časopisy plus jeden zdarma (o vaření a pečení) + dárek. Což bylo fajn.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé je, že v těch magazínech pro ženy se dají sehnat fakt užitečné informace do domácnosti ještě dnes a říkám to jako chlap, který by nějakou současnou Vlastu do ruky v životě nevzal. Jako v jednom jsem v knihovně našel třeba super recept na drink s přísměsí gruzínského alkoholu čača, tak jsme to vyzkoušeli a jako shodli jsme se se ženou na tom, že si uměli v minulosti dopřát. :)

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: