pátek 5. ledna 2018

# 20.století # knihy

Tipy a návody z Panství Downton

Panství Downton je seriál, který jsem si zamiloval hned na první shlédnutí. Pokud ho ještě neznáte, začněte tím, že se třeba kouknete na informace o něm na imdb nebo české csfd.
Děj točící se okolo jednoho anglického panství (a jedné aristokratické rodiny a jejího služebnictva) se odehrává na počátku 20. století. Doslova začíná při potopení Titanicu. 



Ve skutečnosti konkrétní panství ani rod neexistoval a neexistuje. Řada postav je ale vytvořena podle skutečných osob té doby. Také část kostýmů je originálních nebo ušitých z vintage látek, které byly na podnět kostymérky zakoupeny na bleších trzích či ve starožitnictvích. Samozřejmě mezi dobové věci patří i povozy (auta) a některé vybavení z "života tam nahoře".

Seriál navíc věrně ukazuje i další historické milníky (světová válka, španělská chřipka, atp.) a způsob, jakým se s nimi vyrovnávali všichni zúčastnění. 

Pokud Vás seriál chytne za srdce (nebo pokud se tak již stalo) a Vy chcete vědět víc...poznat skutečné osoby, kterými se inspirovali tvůrci při vytváření postav, zjistit jak těžké to mělo služebnictvo, jaké měli povinnosti a co bylo pro ně nemyslitelné, či se více zahloubat do historie, rozhodně si kupte knihy Panství Downton, které mapují seriálové části detailněji.  Jedna stojí okolo 400 Kč a její papír je kvalitní vyšší gramáže, plný opravdu krásný fotografií ze seriálu i zákulisí.


Tuto knihu vlastním já a jako malou ochutnávku jsem si pro Vás připravila ukázky několika historických rad a tipů, které v ní kromě jiného můžete najít.

Občerstvení na zahradní party

jídlo:
  • okurkové sendviče
  • pompadour sendviče (pozn. podélně rozříznutý máslový chléb naplněný klobásou, salátem a okurkou)
  • vařený losos (losos připravený na pánvi napřírodno)
  • brambory s petrželkou
  • sekaná
nápoje:
  • víno
  • šampaňské
  • citronáda
  • bezová šťáva
  • zázvorové pivo
sladkosti:
  • bezové a ovocné želé
  • koláčky servírované se šlehačkou
  • jablečný dort
  • rebarborový pohár s mandlovými sušenkami
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Menu pro šlechtickou rodinu

První chod
- Řeřichová polévka, filé z kambaly a la creme
- Smažený filetovaný mořský jazyk a ančovičková omáčka

Teplé přdkrmy
- Špikované králičí filety
- Tendrons de veau s rajčatovým pyré

Druhý chod
- Dušená kýta z hovězího a la jardiniere
- Pečená slepice, vařená šunka
- Pečení holubi nebo skřivánci

Třetí chod
- Rebarborové koláčky, pusinky
- Průhledné želé, zmrzlina, ledový puding, suflé

Rokfór a hermelín

Menu za války se dle vzpomínek pamětníka (uvedeného v knize) moc nelišilo. "Každý týden byly pro domácnost poraženy tři ovce z různých plemen. Měli jsme také bažanty, koroptve, husy, zvěřinu, zajíce a králíka. Hovězí maso bylo podáváno jen zřídka. Masové chody následovaly různé pudinky a sýry. .... V určitých obdobích bylo možné v panských rybnících chytit štiky a pstruhy."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A abychom se nepohybovali jen na výši (, na kterou v dnešní době stejně asi nemáme), přidávám nakonec několik tipů uváděných jako "pro služebnictvo":
  • Saténové plesové pantofle čistěte tak, že je vydrhnete chlebovou strouhankou.
  • Sklenice na červené víno naplňte horkou vodou, takže se skvrny nestačí vytvořit předtím, než budou řádně omyty.
  • Na odstranění špíny z límce používejte sodu.
  • Měděné hrnce vydrhněte vodou a octem, získají tak vysoký lesk.
  • Pokud budete leštit mosazné knoflíky, na ochranu látky pod knoflíky kabátu položte roztržené kartony.
  • Když přišíváte chybějící knoflík, zabalte jemný večerní kabát do lněné látky.

------
O zahradní party stejně jako o (válečném) menu si nejspíš mohu nechat jenom zdát. Opravdu bych v současnosti více zužitkovala právě tipy pro služebnictvo. Ačkoli se mohlo zdát, že byl všeho dostatek i v těžkých časech, bylo to povětšinou na dluh. A ti "dole" neměli takřka nic.

Pokud máte rádi seriál stejně (a nebo více) jako já, napište mi, která postava Vám je nejvíce sympatická (klidně i ta, která již není naživu) a ve které se vidíte? :)





4 komentáře:

  1. Hodně se mi líbila Lady Mary, ale až v posledních sériích. A ve všech sériích Sir Robert Crawley. Ze služebnictva pak pan Carson a paní Hughesová.
    A díky za tip na knížku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě to bylo naopak. Měla jsem ráda Lady Mary spíš od začátku. Možná proto, že máme podobný pocit (ohledně toho, že kdybychom se narodily jako prvorození muži, bylo by to pro nás lehčí) a bojujeme s ním. Dál mi k srdci přirostla její sestra Sybil. Moc se mi líbí vztah Cory a Roberta. A ze služebnictva paní Patmorová.

      Vymazat
  2. Panství Downton miluju!! A jsem poprvé na tvém blogu a strašně se mi líbí! Jen tak dál.

    Měj se krásně!

    http://www.bygabra.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Každý tady hledá něco jiného, tak snad se mi to povede vyrovnat. :)

      Vymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: